درمان کمردرد در کمترین زمان
کمردرد یکی از دردهای رایجی است که ممکن است به دلایل گوناگونی اتفاق بیفتد. به عنوان نمونه چنانچه وسیلهای سنگین را بلند کنید و حالت بدن شما مناسب نباشد؛ به مهرهها و دیسک بین مهرهها فشار آمده و در پی آن باعث ایجاد کمردرد میشود. بد خوابیدن یا استفاده از تشک نامناسب هنگام خواب نیز ممکن است باعث ایجاد درد در این ناحیه شود.
برای درمان کمر درد ابتدا باید علت آن را بررسی نموده؛ برای عنوان نمونه چنانچه علت کمر درد به دلیل رگ سیاتیک باشد و یا فشار مزمن به دیسک وارد شده باشد، باید به پزشک مراجعه نموده و درمان مناسب را دریافت کرد که ممکن است شامل قرص کمر درد یا فیزیوتراپی باشد؛ اما برای درمان کمر درد ناگهانی که دلیل خاصی ندارد و یا درمان کمردرد ناشی از برداشتن جسم های سنگین، میتوان از روشهای سنتی و خانگی نیز استفاده نمود. با این وجود باید تلاش کرد با فشار مزمن به کمر، سبب وخیمتر شدن شرایط آن نشد. اگرچه به دنبال درمان کمردرد هستید و یا میخواهید با بهترین ورزش برای درمان کمردرد آشنا شوید، با ما همراه باشید..
درمانهای سنتی برای کمر درد
بسیاری از انواع کمردرد ناشی از فشارهای جزئی به بدن هستند و نیازی به فیزیوتراپی ندارند. در این موارد، میتوان با استفاده از درمانهای خانگی کمردرد را تسکین داد و نیازی به مراجعه به پزشک نیست. علل بروز کمردرد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
– خوابیدن یا نشستن در وضعیت نادرست
– به جلو خم شدن به مدت طولانی
– بلند کردن اجسام سنگین به شیوه نادرست
– انجام حرکات ناگهانی و سنگین
– تصادف یا سقوط از ارتفاع
– حمل کیف یا وسایل سنگین برای مدت طولانی
– کشیدگی عضلات کمر
– نگه داشتن گوشی تلفن با شانه
– اضافه وزن
برای این مشکلات، میتوانید از درمانهای سنتی کمردرد که در ادامه معرفی میشوند، بهرهمند شوید:
روشهای گرم کردن و سرد کردن برای درمان خانگی کمردرد
استفاده از کمپرس یخ یا پد گرمکن میتواند به طور قابل توجهی در کاهش درد کمر مؤثر باشد. اگر به کمر شما ضربهای وارد شده و احتمال کبودی وجود دارد یا درد شدید و ناگهانی را احساس میکنید، میتوانید از کمپرس یخ یا بستههای مواد غذایی یخزده که در فریزر قرار دارند، بر روی ناحیه دردناک استفاده کنید. در مواردی که ماهیچههای کمر دچار کشیدگی یا گرفتگی شدهاند و یا از کبودی بیش از ۴۸ ساعت گذشته است، میتوان از کیسه آب گرم برای کاهش درد و بهبود کبودی بهره برد.
تعویض کفش به عنوان راهی برای درمان سنتی کمر درد
گاهی اوقات، استفاده از کفشهای نامناسب میتواند به پا و به ویژه کمر فشار وارد کند و حتی بر روی عصب سیاتیک تأثیر بگذارد. برای جلوگیری از بروز درد سیاتیک و کاهش فشار نامناسب بر روی کمر، توصیه میشود از کفشهای مناسب استفاده کنید. کفش مناسب نه کاملاً تخت است و نه پاشنه بلند؛ بلکه باید دارای کفی طبی باشد که فشار را به طور یکنواخت بر روی تمام سطح پا توزیع کند و کمی پاشنه داشته باشد تا کف پای شما به طور کامل روی زمین قرار نگیرد.
هیدراته نگه داشتن بدن در درمان خانگی کمردرد
یکی از روشهای درمان کمردرد در طب سنتی که مورد تأیید طب مدرن نیز قرار دارد، هیدراته نگه داشتن بدن است. در شرایطی که بدن دچار کمآبی میشود، به دلیل اینکه بخش عمدهای از غضروفها و دیسکهای بین مهرهها از آب تشکیل شدهاند، این دیسکها کارایی خود را از دست داده و دچار ساییدگی میشوند. برای پیشگیری و درمان کمردرد، لازم است به مقدار کافی آب بنوشید و بدن خود را هیدراته نگه دارید.
استرس و اضطراب، دشمن کمردرد
بسیاری از افراد به دلیل استرس و اضطراب دچار اسپاسمهای عضلانی میشوند که این اسپاسمها میتوانند در نواحی گردن، کمر، دستها یا پاها بروز کنند. همچنین، بسیاری از افراد درد کمر را بهعنوان یکی از علائم پیش قاعدگی تجربه میکنند. برای کاهش این اسپاسمها، باید استرس را از خود دور کنید و از داروهایی که پزشک تجویز میکند، برای درمان کمردرد خود بهره گیرید.
پنج روش درمانی برای کمردرد بدون نیاز به جراحی
فیزیوتراپی
ورزش، اساس درمان کمردرد مزمن به شمار میآید و یکی از نخستین گزینههایی است که باید تحت نظر پزشک و فیزیوتراپیست ستون فقرات خود امتحان کنید. با این حال، ناوا تأکید میکند که یک مجموعه تمرینات واحد برای همه افراد مؤثر نیست و تمرینات باید با توجه به علائم و شرایط خاص هر فرد تنظیم شوند. همچنین، حفظ یک روال ورزشی منظم در خانه نقش مهمی در موفقیت درمان دارد.
اقدامات فیزیوتراپی برای درمان کمردرد:
– بازآموزی وضعیت بدن
– ارزیابی محدودیتهای تحمل درد
– تمرینات کششی و افزایش انعطافپذیری
– تمرینات هوازی
– تقویت عضلات هستهای بدن
ذهن آگاهی و مدیتیشن
کمردرد مزمن میتواند فشارهای جسمی و احساسی زیادی را به همراه داشته باشد. برای مدیریت احساساتی مانند ناامیدی، تحریکپذیری، افسردگی و دیگر جنبههای روانی مرتبط با درد مزمن، ممکن است نیاز به مشاوره با یک روانشناس توانبخشی داشته باشید. این متخصص ممکن است روشهایی مانند مدیتیشن، یوگا، تای چی و سایر تکنیکهای شناختی و آرامشبخش را پیشنهاد کند تا ذهن شما را از تمرکز بر روی درد منحرف کند.
رژیم غذایی
برخی از رژیمهای غذایی میتوانند باعث التهاب شوند، به ویژه آنهایی که حاوی چربیهای ترانس، قندهای تصفیهشده و غذاهای فرآوریشده هستند. بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بررسی کنید آیا رژیم غذاییتان میتواند به بهبود کمردرد مزمن شما کمک کند و چگونه میتوانید آن را تغییر دهید. همچنین، حفظ وزن سالم میتواند با کاهش فشار بر روی ستون فقرات به کاهش کمردرد کمک کند.
اصلاحات در سبک زندگی
زمانی که با درد مزمن مواجه هستید، پذیرش محدودیتهای خود و سازگاری با آنها اهمیت زیادی دارد. ناوا توصیه میکند: «به بدن خود توجه کنید و یاد بگیرید که با آن هماهنگ باشید. در حین چمنزنی استراحت کنید یا هنگام حمل مواد غذایی چندین بار سفر کنید. به فعالیتهایی که ممکن است درد شما را تشدید کنند، دقت کنید و در صورت امکان از آنها پرهیز کنید. این کار نه تنها میتواند به بهبود وضعیت کمر شما کمک کند، بلکه از پیشرفت بیماری زمینهای نیز جلوگیری خواهد کرد. یکی دیگر از تغییرات کلیدی در سبک زندگی، ترک سیگار است. نیکوتین بهطور علمی به عنوان عاملی برای تشدید درد و تأخیر در بهبودی شناخته شده است.
درمانهای جایگزین
روشهایی مانند طب سوزنی، ماساژ، بیوفیدبک، لیزر درمانی، تحریک الکتریکی عصب و دیگر درمانهای غیرجراحی ستون فقرات میتوانند در کاهش کمردرد مزمن مؤثر باشند. بهتر است با متخصص ستون فقرات خود درباره درمانهای جایگزینی که ممکن است برای شما مفید باشد، مشورت کنید.
برای درمان کمر درد چه غذایی مصرف کنیم؟
اگر تمایل دارید کمردرد خود را با استفاده از رژیم غذایی مناسب درمان کنید و به دنبال این هستید که چه غذاهایی برای تسریع در بهبودی مؤثرند، پیشنهاد میشود از یک رژیم ضدالتهابی پیروی کنید. همچنین در مواردی که درد شدید است، میتوان از قرصهای مسکن یا در طب سنتی از معجونهای مخصوص برای کاهش کمردرد استفاده کرد.
رژیم غذایی ضدالتهابی برای درمان کمر درد
برای ایجاد یک رژیم غذایی ضدالتهابی به منظور درمان کمردرد، میتوانید از غذاهایی که سرشار از اسید چرب امگا ۳ هستند بهره ببرید، چرا که این چربیها در کاهش التهاب بدن بسیار مؤثرند. منابع غذایی غنی از امگا ۳ شامل ماهی، گردو، بذر کتان، بذر کنف و دانه چیا میباشند. علاوه بر این، مصرف مواد غذایی ضدالتهابی مانند آناناس، زنجبیل و زردچوبه نیز میتواند به طور قابل توجهی به کاهش التهاب کمک کند. همچنین، میوهها و سبزیجات به حفظ هیدراتاسیون بدن و کاهش التهاب کمک کرده و در درمان کمردرد مؤثر هستند، زیرا حاوی مقادیر زیادی فیتونوتریشن، ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای عملکرد صحیح عضلات و اعصاب میباشند.
قرصهای مخصوص کمر درد
اگر تمایل ندارید از روشهای گیاهی برای درمان کمردرد خود استفاده کنید، میتوانید از انواع قرصهای کمردرد که شامل مسکنها هستند، بهره ببرید. همچنین، مصرف داروهای ضد التهاب میتواند به کاهش درد کمر کمک کند. علاوه بر قرصها، میتوانید با استفاده از ماساژ ناحیه دردناک و انواع پمادها و کرمها نیز به تسکین درد بپردازید. به عنوان مثال، محصولاتی که حاوی آرنیکا یا پمادهای حاوی فلفل هستند، با گرم کردن ناحیه و افزایش جریان خون، میتوانند در درمان کمردرد مؤثر باشند. همچنین، روغن شترمرغ و روغن سیاه دانه برای تسکین درد و درمان مشکلات غضروفی و عضلانی بسیار مفید هستند.
معجون برای تسکین کمردرد
برای کاهش درد سیاتیک و کمردرد ناشی از فشار بر روی دیسک، میتوان از انواع معجونها بهره برد. یکی از این معجونها، مصرف جوشانده سیاهدانه همراه با عسل است که در صورت استفاده به مدت دو ماه میتواند به کاهش درد سیاتیک کمک کند. برای تهیه معجون دیگری، میتوانید ۸ تا ۱۰ برگ ریحان را در یک فنجان آب بجوشانید تا حجم آب به نصف کاهش یابد. پس از سرد شدن، کمی نمک به آن اضافه کنید و در صورت بروز درد شدید، روزی دو بار و برای دردهای خفیف، یک بار در روز آن را مصرف کنید.
ورزش به عنوان راهی برای درمان کمردرد
یکی از بهترین روشها برای کاهش کمردرد به صورت اصولی، استفاده از انواع ورزشهاست. ورزشهایی که به درمان کمردرد طولانیمدت کمک میکنند، شامل پیادهرویهای کوتاه، تمرینات پیلاتس، یوگا و ورزش در آب هستند. این فعالیتها میتوانند به کاهش کمردرد ناشی از بلند کردن اجسام سنگین، کاهش فشار بر روی دیسک و همچنین پیشگیری و درمان کمردرد ناگهانی کمک کنند. برخی حرکات یوگا به ویژه برای درمان کمردرد ناگهانی بسیار مؤثرند و میتوانند در مدت زمان کوتاهی فشار و درد را از دیسک و عضلات کمر کاهش دهند.
این حرکات شامل موارد زیر است:
کشش نشسته با پاهای صاف و لمس انگشتان پا: در این تمرین، به حالت نشسته با پاهای کشیده قرار بگیرید و سعی کنید انگشتان پا را لمس کنید.
تمرین مار کبرا: به شکم روی زمین دراز بکشید و با قرار دادن دستان خود در جلوی قفسه سینه، به آرامی بالا تنهتان را بالا ببرید و در این حالت به مدت ۳۰ ثانیه بمانید.
حرکات گربه-گاو: بر روی زانوها و دستان خود قرار بگیرید و کمرتان را به نوبت به حالت محدب و صاف تغییر دهید.
تمرین بچه: با زانو روی زمین بنشینید و در حالی که دستانتان در کنار سرتان به حالت کشیده و رو به جلو قرار دارد، به جلو خم شوید تا دستان و سرتان به زمین برسد.
درمان کمردرد در جوانان
اضافه وزن، استرس و تغذیه نامناسب از جمله عوامل مؤثر در بروز کمردرد در جوانان هستند. همچنین، کمبود فعالیت بدنی و ضعف عضلات کمر میتواند منجر به بروز کمردردهای غیرقابل توجیه شود. بنابراین، اگر به کمردرد مبتلا هستید و این مشکل ناشی از اضافه وزن است، لازم است با پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل، به وزن ایدهآل خود برسید. رژیمهای غذایی یارا نه تنها به شما در دستیابی به تناسب اندام کمک میکنند، بلکه با حفظ مواد غذایی ضروری، به بهبود سلامت شما نیز کمک مینمایند و به هیدراته ماندن بدن و تأمین مواد مغذی لازم در طول روز یاری میرسانند.